the pilgrim

Den 2.november 1997 om kvelden kom Harald Olsen vandrende inn i den store Concert Hall i Hong Kong bakfra og ned mellom benkeradene, syngende på den norske folketonen ”Eg er framand, eg er ein pilgrim”, iført sin rogalandsbunad og med vandringsstav i hånda.

Det var for den 700 mennesker store forsamlingen den overraskende åpningen på den norsk-kinesiske folketonemessen ”The Pilgrim”, som han har laget sammen med komponisten Sigvald Tveit.
På den store scenen ventet fullt symfoniorkester – et forsterket Hong Kong Sinfonietta, supplert med et eget kinesisk folkemusikk-ensemble, korene Hong Kong Oratorio Society, Innomine Chorale og studentkoret fra Asian Institute for Liturgy and Music i Manila, sopransolisten Christina Chan og hardingfelespelemannen Gunnar Stubseid fra Setesdal, alt ledet av dirigenten Dorothy Cheung.

Denne pilgrimsmessen er et møte mellom øst og vest, et kulturmøte i messens form. Den er bygget opp over de klassiske messeleddene. Men innenfor hvert av leddene, som er nokså fritt utformet, er det både et kinesisk og et norsk element, i form av en sang, salme eller musikkstykke. Tvers igjennom denne strukturen løper det så en ”historie” om en pilgrim som kommer fra det høye nord til det mektige Midtens Rike. Han lar seg fascinere og begeistre av kunsten, kulturen, visdommen og spiritualiteten i dette riket, og drar beriket tilbake. Denne rollen ble Harald Olsen selv bedt om å gestalte under framføringen. Ellers er det han som etter inngående studier har valgt ut både tekst- og melodimaterialet i verket, og utformet de sammenbindende tekstene.

Verket ble laget til 75-årsjubileet for den norske misjonspioneren Karl Ludvig Reichelt’s selvstendige virksomhet i Kina, og utformet i hans ånd. Noen dager før framføringen ble elementer fra messen også benyttet i produksjonen av en TV-gudstjeneste i den vakre kirken i gammel kinesisk tempelstil i Reichelts livsverk: pilgrims- og dialogsenteret Tao Fong Shan i Hong Kong. Programmet ble sendt i både norsk og dansk fjernsyn.

Umiddelbart etter urframføringen i Hong Kong ble ”The Pilgrim” også framført i Manila på Filippinene med noen av de samme utøverne, og med opphavsmennene som deltakere. I filippinsk radio deltok de i den forbindelse i et eget program om norsk folkemusikk.

”The Pilgrim” ble framført i USA i 2000, og i desember 2002 fikk Olsen, Tveit og Stubseid være med på nok en framføring i Østen, denne gang i Beijing. Verket ble framført med profesjonelle kinesiske krefter, og med den norske ambassaden i Beijing som arrangør. Det ble sendt en fyldig reportasje i kinesisk dagsrevy om begivenheten, og en egen reportasje ble laget for NRK’s utenriksprogram Urix.

”The Pilgrim” er utgitt på CD og noter (av forlaget Cantando).

 

© 2004 Harald Olsen | design og produksjon hto productions